עם העלייה בגיל מתרחשים בגופנו שינויים פיזיולוגיים שהבולטים ביניהם הם ירידה במסת השריר ועלייה במסת השומן. הירידה במסת השריר מובילה לתחושה של ירידה בכוח השריר, החלשות, עייפות וקושי לבצע פעולות שבעבר ביצענו בקלות. על מנת למתן תהליך זה ולשמור על השרירים חשוב לבצע פעילות גופנית סדירה ולהקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת עם דגש על כמות חלבון נאותה.
עם השנים גם מערכת הפה והשיניים שלנו עוברת שינויים שלעיתים קרובות מובילים לאבדן שיניים טבעיות, שינויים במבנה הלסת, התמודדות עם טיפולים וזיהומים בחלל הפה ועוד. כל אלו עלולים להוביל לירידה באכילה לתקופה מסוימת בשל כאבים, אי נוחות, קושי בלעיסה וכו’. בתקופות אלו יש צורך להתבסס על תזונה במרקם רך או דייסתי שאינו דורש פעולת לעיסה רבה מידי, אך מספק את רכיבי התזונה הנדרשים לגוף.
בעיה נוספת שעלולה להתרחש בגיל המבוגר היא התפתחות של בעיית בליעה. לעיתים הבעיה תהיה תוצאה של אירוע מוחי או בעיה רפואית כרונית כמו דמנציה. במקרים אלו יש לפנות לקלינאי תקשורת שיאבחן האם מדובר בהפרעה בבליעת מוצקים או בהפרעה בבליעת נוזלים או הפרעה המשלבת את שניהם. בהתאם לאבחנה יש להתאים את מרקם המזון והשתייה ליכולת הבליעה של האדם. הפרעות בליעה לעיתים קרובות מובילות לירידה בצריכת המזון והנוזלים כיוון שהאכילה מלווה בכאב או באי נוחות גדולה. כדי למנוע התדרדרות במצב התזונתי יש להקפיד על תזונה המכילה את כל רכיבי המזון. מומלץ להיעזר בתכשירים המעניקים הרבה קלוריות וחלבון בנפח קטן.
בגיל המבוגר אנחנו חשופים יותר למחלות כרוניות שחלקן יוצרות עבורנו מגבלות תזונתיות כמו הגבלת סוכר, הגבלת חלבון, הגבלת מלח, הגבלת שומן וכו. הגבלות אלו לעיתים קרובות מצמצמות מאד את מגוון המזונות שאנו אוכלים וגורמות לירידה במצב התזונתי בשל צריכת מזון מועטה מידי.
על מנת להצליח לצרוך את כל רכיבי המזון בכמויות נאותות, לעיתים יש צורך לשלב בתפריט גם העשרות תזונתיות, מעבר למזון הרגיל הנאכל. ההשלמה התזונתית יכולה להיות במרקם נוזלי או אבקות שמכניסים למזון. לעיתים נדרש גם שימוש בתוספי תזונה כמו ויטמינים ומינרלים בנוסף להעשרה התזונתית. להלן העשרות תזונתיות הנפוצות בשימוש בגיל המבוגר:
הדסה שייק – אבקה להכנת משקה מועשר בקלוריות בחלבון. במנה אחת על בסיס חלב מקבלים 540 קק”ל ו-26 גרם חלבון. מנה כזו יכולה להיחשב לארוחה בפני עצמה. בנוסף, את אותה אבקה ניתן להכניס למזון שהאדם רגיל ואוהב לאכול כמו דייסה, מעדן חלב, יוגורט, שמנת וכו. בדרך זו האדם שומר על הרכב הארוחה שהוא אוהב ומקבל בה יותר קלוריות וחלבון. מתכונים עם הדסה שייק. ניתן לרכוש אבקה כזו בטעמים וניל, שוקו, תות, קפה ובננה או בטעם נייטרלי אותו ניתן להכניס לאכול חלבי מבלי לשנות את הטעם של המזון. הטעם הנייטרלי אינו מכיל סוכר פשוט. המוצר חלבי.
הדסה לאנצ’ – אבקה בטעם נייטרלי, פרווה שניתן להכניס למזון בארוחות שאינן חלביות. את האבקה ניתן לשלב במגוון מזונות כמו חביתה, מרק, פירה, רוטב, קציצות ועוד. האבקה מכילה העשרה קלורית גדולה עם העשרה בינונית של חלבון. מתכונים עם הדסה לאנצ’. המוצר אינו מכיל סוכר פשוט ומכיל חלבון ביצה. המוצר מתאים גם לאנשים הרגישים למוצרי חלב.
מילשייק – אבקה להכנת משקה מועשר בקלוריות ודל בחלבון ולכן מתאימה לחולי כליות המוגבלים בצריכת החלבון שלהם. במנה אחת על בסיס חלב מקבלים 540 קק”ל ו-10 גרם חלבון. בנוסף, את אותה אבקה ניתן להכניס למזון שהאדם רגיל ואוהב לאכול כמו דייסה, מעדן חלב, יוגורט, שמנת וכו. בדרך זו האדם שומר על הרכב הארוחה שהוא אוהב ומקבל בה יותר קלוריות. מתכונים עם מילשייק. ניתן לרכוש אבקה כזו בטעמים וניל, שוקו, תות, קפה ובננה או בטעם נייטרלי אותו ניתן להכניס לאכול חלבי מבלי לשנות את הטעם של המזון. הטעם הנייטרלי אינו מכיל סוכר פשוט. המוצר חלבי ודל באלקטרוליטים.
פרווה שייק – אבקה להכנת משקה טבעוני מועשר בקלוריות וחלבון על בסיס חלב סויה/חלב שקדים/חלב אורז וכו’. בנוסף, את האבקה ניתן להכניס למזון שהאדם רגיל ואוהב לאכול כמו דייסה טבעונית, מעדן סויה, יוגורט סויה וכו. בדרך זו האדם שומר על הרכב הארוחה שהוא אוהב ומקבל בה יותר קלוריות וחלבון. מתכונים עם פרווה שייק. ניתן לרכוש אבקה כזו בטעמים וניל, שוקו, תות, קפה ובננה או בטעם נייטרלי אותו ניתן להכניס לאכול מבלי לשנות את הטעם של המזון. הטעם הנייטרלי אינו מכיל סוכר פשוט. המוצר פרווה ומכיל חלבון סויה.
פודימיקס 475 – אבקה להכנת פודינג מועשר בקלוריות וחלבון. מנה אחת מכילה 475 קק”ל ו-16 גרם חלבון. מוצר זה מתאים לאנשים האוהבים אוכל במרקם פודינג או לסובלים מהפרעות בליעה. נפח הפודינג קטן (160 מ”ל לאחר הכנה) ומאפשר אכילה של הרבה קלוריות וחלבון בנפח ארוחה קטן. בנוסף, המוצר מכיל מעט נוזלים ולכן מתאים למי שמוגבל בנוזלים כמו חולי כליות ולב. המוצר מגיע בטעמים וניל, שוקו, תות, קפה ובננה והוא חלבי ודל באלקטרוליטים.
הדסה ג’וס– אבקה להכנת מיץ מועשר בקלוריות וחלבון בטעם תפוז או תות-בננה. כל כוס שתייה מכילה כ-250 קלוריות ו-8 גרם חלבון. מתאים לאנשים האוהבים לשתות שתייה מתוקה ומתקשים באכילה של מזון רגיל. המוצר פרווה.
אבקות חלבון – ישנן מספר אבקות בקטגוריה זו הכוללות אבקת חלבון מי גבינה, אבקת חלבון ביצה, אבקת חלבון סויה ואבקה המשלבת חלבון ביצה וסויה. אבקות אלו מיועדות לאנשים שלא מצליחים לצרוך את כמות החלבון היומית הדרושה עבורם. את החלבון ניתן להכניס לאוכל קר או חם (אך לא רותח). בחירת סוג החלבון תלויה במצב התזונתי- רפואי. במידה ואין מגבלות לגבי מוצרי חלב אנו ממליצים לנסות את חלבון מי הגבינה שהוא חלבי. במידה וקיימת רגישות או מניעה ממוצרי חלב ניתן להשתמש בחלבון סויה או ביצה. עבור טבעונים חלבון הסויה הוא הפתרון המתאים. את כמות החלבון היומית הנדרשת צריך לקבוע לאחר אבחון תזונתי.
מסמיך – מוצר זה מיועד לאנשים הסובלים מהפרעה בבליעת נוזלים ובעזרתו ניתן להסמיך את השתייה ב-4 דרגות הסמכה שונות בהתאם להמלצת קלינאי תקשורת. ניתן להסמיך שתייה חמה וקרה. המוצר פרווה ומתאים לכל הארוחות במהלך היום.
ישנם עוד פתרונות העשרה נוספים היכולים להתאים לגיל המבוגר כגון אבקות העשרה דלות בשומן או ללא חלבון בכלל. לפרטים נוספים והתייעצות מקצועית ניתן לפנות לדיאטנית החברה בטלפון 04-8583366 או בהודעה דרך האתר.
מוצרי החברה הם בעלי כשרות של בד”ץ בית יוסף.