היפואלבומינמיה – רמות אלבומין נמוכות בדם
אלבומין הנו חלבון הנמצא בדמנו ורמתו בדם מעידה, בין היתר, על מצבו התזונתי של האדם. חלבון זה נוצר בכבד ותפקידו הוא לשמור על הלחץ האוסמוטי של הפלזמה ועל מאזן תקין של נוזלי הגוף. מצב רפואי של רמות אלבומין נמוכות נקרא היפואלבומינמיה, נובע מבעיה בסינתזת החלבון עקב בעיה רפואית (מחלת כבד, מחלת כיליה) או חסר באבות מזון (תת-תזונה) ועלול לגרום לבצקות.
אבחנה של היפואלבומינמיה מתבצעת על-ידי בדיקת דם פשוטה. במידה ואובחנו רמות נמוכות של אלבומין בדם יש צורך לאבחן את מקור הבעיה (בעיה בייצור עקב מחלה או חסר תזונתי או השילוב של השניים). בהתאם לאבחנה יש צורך לטפל על מנת להעלות את רמות האלבומין לרמה נורמלית.
אלבומין נמוך – איך אפשר לדעת אם יש לנו מחסור באלבומין?
התסמינים הבאים מצביעים על חשד להיפואלבומינמיה : איבוד משקל מסיבה לא ידועה, עייפות רבה, בצקות בעיקר באזור הגפיים התחתונות, נפיחות סביב העין וגם מצבים דלקתיים שונים. במקרים אלו מבצעים לרוב בדיקת דם .
אלבומין נמוך – כיצד ניתן לטפל במחסור באלבומין על-ידי התערבות תזונתית?
כאשר מדובר בהיפואלבומינמיה על רקע של מחסור בחלבון בתפריט, יש להעשיר את התזונה בחלבון בהתאם להמלצת הדיאטן/ית המטפל/ת. אחת הדרכים הנפוצות לטיפול במצבים אלו היא העשרת התפריט היומי באבקות חלבון איכותיות, כגון אבקת חלבון מי גבינה (whey), אבקת חלבון ביצה או אבקת חלבון סויה. הבחירה בסוג החלבון תהיה בהתאם למגבלות התזונתיות והרפואיות של המטופל.
אני חושש שאני סובל מהיפואלבומינמיה – מה עלי לעשות?
במידה ואתם חשים כי יתכן ואתם סובלים מבעיה זו עליכם לפנות לרופא המשפחה ולשתפו בכך. במידה ואובחנה היפואלבומינמיה בבדיקות דם יש לפנות לתזונאי/דיאטן קליני לצורך התאמת תפריט ותוספי חלבון בהתאם לצורך ולמצבך הרפואי. הדיאטן/ית יבחרו עבורכם את סוג החלבון המתאים ביותר עבורכם וינחו אתכם איזה מינון עליכם לצרוך מידי יום. לאחר תקופת טיפול שתוגדר על ידי הדיאטן/ית תבצעו בדיקת דם חוזרת על-מנת לעקוב אחר יעילות הטיפול.