האם לילדך יש רק קומץ מזונות שהוא מוכן לאכול? האם הוא מתרחק מהשולחן אם האוכל המועדף עליו לא מוצע? או אולי הוא מעוניין יותר לחזור לשחק מאשר לאכול …?
חוסר הרצון של הילד לאכול הוא מלחיץ, כיוון שכל הורה רוצה שהילד שלו יגדל ויתפתח באופן תקין וברור לנו שאכילה נכונה חיונית לצורך כך. קרבות האוכל עם הילד הם מתישים ומתסכלים ושואבים מההורה הרבה אנרגיה. במידה וילדך מגלה חוסר רצון לאכול ואתה מוצא את עצמך נאבק בו ורודף אחריו כדי שיאכל, המאמר הזה הוא בשבילך!
אסטרטגיות להזנת הילד הבררן
על מנת לגרום לילדך לאכול מגוון רחב יותר של מזונות עליך להגדיל את החשיפה שלו למזונות חדשים, לאפשר לו את האוטונומיה והשליטה על האכילה שלו ולהגיש מזון איכותי מבחינה תזונתית שיספק לו את צרכיו התזונתיים.
להלן 5 דרכים עיקריות להפעלת אסטרטגיות אלה:
(1) הגבירו את מעורבותו של הילד בהכנת המזון. ילד שהוא שותף פעיל לקניות בסופר ובהכנת המזון הוא ילד שפתוח יותר להתנסויות במזונות חדשים. שוחחו עם הילד בזמן הקניות, התלבטו יחד איתו מה לקנות ולמה – הציגו בפניו את יתרונותיו התזונתיים של המזון אותו אתם רוצים לקנות עבורו. שתפו אותו בתהליך ההכנה בהתאם ליכולותיו ותנו לו חיזוקים חיוביים על תרומתו להכנת המזון לכל בני הבית.
(2) שלבו בארוחות מזונות מוכרים שהוא אוהב לצד מזונות חדשים. ילדים נוטים להיות פתוחים יותר לנסות מזונות חדשים כשמוצע להם אוכל מוכר לצד המזון החדש.
(3) במידה וצריכת המזון של ילדכם נמוכה והוא מסיים את ארוחתו לאחר פרק זמן קצר ואכילה מועטה – חשוב להעשיר את המזון, כך שיקבל מזון בצפיפות קלורית גבוהה. ריכוז המזון מבחינה תזונתית יאפשר לו לקבל הרבה קלוריות וחלבון בנפח ארוחה קטן וישפר את צריכת המזון היומית שלו. צפיפות מזון גבוהה ניתן לקבל ע”י מזונות עשירים כמו שמנת למשל או ע”י הוספת אבקות העשרה המיועדות לילדים לתוך מעדן, דייסה, חביתה ואפילו קציצות ופירה – בהתאם למה שהילד אוהב לאכול. רצוי להיוועץ באיש מקצוע לבחירת התוספת המתאימה ביותר.
(4) על מנת שהילד יקבל את חומרי המזון החשובים לו לצורך גדילה והתפתחות, עליכם להגביל אכילת ממתקים וחטיפים. הממתקים והחטיפים דלים לרוב בחלבון, בויטמינים ומינרלים חיוניים ועשירים מאד בסוכר ושומן. אכילת חטיפים וממתקים בין הארוחות גורמת לילד להגיע לארוחה שבע, כך שבסופו של דבר הילד לא אוכל את המזון האיכותי שהכנתם עבורו.
(5) אל תפעילו לחץ על הילד בזמן הארוחה. אמנם אתם רוצים מאד שהילד יאכל את האוכל המזין שהכנתם לו, אבל תנו לו להתנסות ולהחליט האם וכמה הוא רוצה לאכול. זכרו כי תפקידכם הוא להגיש מזון איכותי מבחינה תזונתי ותפקידו של הילד הוא להחליט האם הוא רוצה לאכול וכמה. הפעלת לחץ לאכול עוד לא תתרום לשיפור הרגלי האכילה שלו בטווח הרחוק.
שיפור התזונה עבור ילדים בררנים
להלן כמה תוספות מהנות עתירות ברכיבי תזונה חיוניים וגם טעימות!
(1) נשנושי טבילה: הגישו חומוס או ממרח אבוקדו כמטבל לירקות.
(2) תוספות מהנות: הוסיפו מחית אבוקדו, חמאת אגוזים /בוטנים, זרעים ואגוזים (בהתאם לגיל) לפסטה, יוגורט, פירות וגבינה מגורדת לטוסטים.
(3) הוספת אבקות העשרה: בוחרים אבקת העשרה המתאימה לגיל הילד ומצבו הרפואי (בהתייעצות עם דיאטנ/ית ילדים) ומוסיפים ממנה ליוגורט/מעדן, למחית פירות, לתוך בלילת הפנקייק/לביבות גבינה, לחביתה, לרוטב של הפסטה, לעוגות ועוד.
(4) הכינו עם ילדכם חטיפי אנרגיה קטנים על בסיס תמרים ואגוזים טחונים או גרנולה. ניתן לשלב בחטיפים אבקת חלבון או אבקות העשרה בהתאם לצורך ובהתאם להמלצת איש מקצוע.
תזונה מספקת ואיכותית חשובה לצמיחה והתפתחות פיזית וקוגניטיבית מיטבית. כאשר האתגרים של לוח הזמנים העמוס והעדפות המזון של הילדים מתחילים להרגיש מאתגרים, השתמש באסטרטגיות אלה בכדי לבצע החלפות פשוטות שישפרו את צריכת המזון של ילדך בצורה מיטבית.
בהצלחה