העשרות תזונתיות – מה זה, למי זה מתאים וכיצד משתמשים?

מה הן העשרות תזונתיות?

כאשר אנו מדברים על העשרות תזונתיות אנחנו מתייחסים לקבוצה גדולה של פתרונות תזונתיים אשר נותנים מענה תזונתי במגוון רחב של מצבים: מצבי חולי, עיכוב בגדילה, ירידה במשקל, חוסר עלייה במשקל, ספורט ועוד. ההעשרות התזונתיות יכולות להגיע כמזון מוכן או כאבקות. במאמר זה נתמקד בשימוש באבקות העשרה.

אילו סוגים של אבקות העשרה קיימים בשוק?

את אבקות ההעשרה אפשר לחלק לכמה קבוצות:

  1. אבקות להכנת מזון מועשר – לקבוצה זו שייכות אבקות להכנת שייקים, פודינגים, כדורי שוקולד מועשרים ומיץ מועשר. בהתאם לסוג האבקה ולהוראות ההכנה אפשר להכין מזון עתיר בקלוריות במרקמים שונים עם כמות חלבון משתנה. 
  2. אבקות להעשרת מזון קיים – לקבוצה זו שייכות אבקות שמכניסים לתוך המזון שהאדם רגיל ואוהב לאכול. בדרך זו אנו מאפשרים לאדם להמשיך לאכול את מה שהוא אוהב ו”על הדרך” לקבל העשרה תזונתית. האבקות בקטגוריה זו יכולות להגיע עם טעם או בטעם נייטרלי ויכולות להיות חלביות או פרווה בהתאם לארוחה אותה אנו רוצים להעשיר. בקבוצה זו ישנן אבקות עתירות קלוריות עם כמויות חלבון משתנות, וגם אבקות חלבון נקיות כאשר יש צורך בהוספת חלבון בלבד.
  3. אבקות הסמכה – אבקות אלו מיועדות לאנשים הסובלים מהפרעה בבליעת נוזלים (על הפרעות בליעה ניתן לקרוא במאמר העוסק בכך). כאשר קיימת הפרעה בבליעת נוזלים יש צורך להסמיך את השתייה או כל מזון נוזלי אחר (כמו מרק). לצורך כך קיימת אבקת הסמכה אתה ניתן להסמיך נוזלים חמים וקרים. במקרים של סוכרת לא מאוזנת ניתן לבחור במסמיך דל פחמימות וכאשר יש צורך בהסמכת מזון רפואי ניתן לבחור במסמיך הייעודי לכך.

 

באילו מצבים ניתן להשתמש באבקות העשרה?

לרוב יעשה בהן שימוש כאשר האדם אינו מסוגל לצרוך את כל רכיבי המזון להם הוא זקוק על-ידי אכילה בלבד. במצבים של חולי מתמשך לעיתים קרובות יחווה האדם חוסר תאבון, ירידה במשקל, בחילות, הקאות, רגישויות לריחות וטעמים ועוד. כל אלו יגרמו לירידה משמעותית בצריכת המזון ולהחלשות הגוף עוד יותר עקב כך. במקרים אלו נעשה שימוש באבקות העשרה בהתאם לשיתוף הפעולה של האדם ובהתאם לצרכיו התזונתיים.

כאשר ילדים מטופלים בתרופות להפרעת קשב וריכוז לעיתים הם חווים חוסר תאבון ברוב שעות היום ומתקשים לאכול מספיק. לא פעם גם חסרים תזונתיים כמו חוסר בברזל גורמים לחוסר תיאבון שעלול להוביל לחוסר עליה במשקל ולעיכוב בגדילה. במקרים אלו ניתן לתת שייק מועשר או להכניס אבקות העשרה למזון – בהתאם לשיתוף הפעולה של הילד.

אנשים הסובלים מהפרעות בליעה לעיתים מתקשים בצריכת נפח מנה גדול ומתעייפים לאחר אכילת כמות מזון קטנה. מצב זה עלול להוביל לירידה במשקל והחלשות הגוף. כדי להתמודד עם הקושי ניתן לתת מזון מועשר באבקת העשרה או פודינג מועשר. כך, בנפח ארוחה קטן ניתן לקבל הרבה קלוריות וחלבון.

 

איך משתמשים באבקות העשרה של הדסה?

הוראות השימוש באבקות הן בהתאם לסוג האבקה שבחרתם:

  1. שייקים – על מנת להכין שייק יש לקחת את מספר כפות המדידה הרשומות על גבי האריזה ולערבב אותן עם 200 מ”ל של נוזל. הנוזל יכול להיות חלב, משקה סויה, משקה אורז, משקה שקדים או מיץ – בהתאם להעדפותיך. מומלץ להכין את השייק בבלנדר/בלנדר מוט או שייקר על מנת לקבל מרקם אוורירי של שייק.
  2. פודינגים – כדי להכין פודינג יש לקחת 3 כפות מדידה של אבקת הפודינג המועשר ולערבב בקערה עם 100 מ”ל מים. 
  3. העשרת המזון – במידה ורוצים להכניס אבקת העשרה לתוך המזון יש לשים בקערה קודם כל את האבקה. על האבקה יש לצקת מעט מהמזון איתו רוצים לערבב (דייסה, מעדן, מרק וכו) ולערבב את האבקה עם המזון עד שאין גושים. כאשר המרקם חלק יש להוסיף את שאר המזון לקערה ולערבב שוב.
  4. אבקות הסמכה – יש למלא את הכוס בשתייה הרצויה ולהוסיף אליה כף מדידה של המסמיך הנבחר. חשוב לערבב במהירות עד שאין יותר אבקה וגושים. אין צורך לערבב שוב אחרי שהאבקה נטמעה בשתייה.

כדי לבחור את האבקה הנכונה ביותר חשוב להתייעץ עם דיאטן/ית קליני/ת שיוכל להבין את המצב הרפואי, הצרכים התזונתיים, מרקם המזון הרצוי (במידה וקיימת הפרעת בליעה) ובהתאם לכך לבחור את האבקה הנכונה ביותר עבורך. בכל אבקה ניתן לבחור את הטעם המועדף. מרבית האבקות מגיעות בטעמים של: וניל, שוקו, בננה, תות, קפה ובטעם ניטרלי.

גלילה לראש העמוד

לקוחות יקרים,

לקוחות יקרים בעקבות המצב הביטחוני יש עיכובים בהפצות. אנו וחברות ההפצה עושים כמיטב יכולתנו לספק את הזמנותיכם.
שולחים חיזוק לכלל לקוחותינו ובשורות טובות, צוות הדסה