חוסר תיאבון אצל ילדים

חוסר תיאבון אצל ילדים
חוסר תיאבון בקרב ילדים יכול לנבוע מסיבות רבות כגון מחלה, בעיות במערכת העיכול, טיפול תרופתי, רגישות חושית גבוהה ועוד.
אחת הבעיות הרפואיות הגורמות לחוסר תיאבון היא אנמיה. אנמיה מוגדרת כירידה במספר כדוריות הדם האדומות או בריכוז ההמוגלובין בדם. חוסר ברזל הוא גורם שכיח לאנמיה בקרב ילדים. הברזל חיוני ליצירת ההמוגלובין, המוביל את החמצן לרקמות, ולכן תזונה לקויה יכולה לגרום לאנמיה.
מחסור בברזל גורם לעיתים קרובות לחוסר תיאבון ועלול לפגוע בהתפתחותו של הילד. חוסר ממושך בברזל עלול לפגוע גם בהתפתחות השכלית, בכושר הריכוז ובהתפתחות התפקודית וכתוצאה מכך לגרום גם לעיכוב בהתפתחות הגופנית. מחסור בברזל יכול להיות תוצאה של תזונה לקויה או בעיות ספיגה.
המזון שאנו אוכלים מגיע למעיים ושם רכיביו אמורים להיספג ולהיות מנוצלים על ידי הגוף לצרכיו השונים. במידה וקיימת בעיה המונעת ספיגה של חומרי מזון מסוימים, גם אם נאכל אותם, לא נצליח להפיק מהם תועלת, כיוון שהם לא נספגו. מחלת הצליאק היא אחת המחלות הגורמות לפגיעה בספיגת רכיבי מזון מסוימים כגון ברזל ולכן עלולה להוביל לאנמיה ולחוסר תיאבון. מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס גם הן פוגעות בספיגת רכיבי התזונה ולרוב מלוות בכאבי בטן ושלשולים הגורמים לירידה באכילה ולחוסר תיאבון עקב הרגשה כללית רעה.
ישנם טיפולים תרופתיים הגורמים לחוסר תיאבון בקרב ילדים, כאשר השכיח מבניהם הוא הטיפול בריטלין. ילדים רבים הנוטלים ריטלין לצורך טיפול בהפרעות קשב וריכוז, מדווחים על חוסר תיאבון בשעות בהן הם נמצאים תחת השפעת התרופה. ילדים הלוקחים ריטלין ארוך טווח עלולים להימנע מאכילה במשך 8 שעות ויותר עקב השפעת התרופה. מצב זה גורם לכך שבחלק ניכר משעות הערות של הילד הוא אינו אוכל וכך נוצר מצב שסך צריכת המזון היומית שלו היא נמוכה ואינה מספקת את צרכיו התזונתיים לצורך גדילה והתפתחות.
ישנם ילדים הנמנעים ממזונות מסוימים עקב סלידה ממרקמים, ריחות וטעמים. ילדים אלו הם לרוב בעלי רגישות חושית מוגברת ואינם מוכנים אפילו לנסות לאכול מזון שאינו במרקם, בצבע או במראה הנכון מבחינתם. מצב זה מצמצם מאד את מגוון המזונות שהם מוכנים לאכול ועלול להוביל לאכילה בררנית שאינה מספקת את כל רכיבי המזון הדרושים לילד לצורך גדילה והתפתחות.

אז מה עושים?
ראשית יש לזהות את הבעיה הגורמת לחוסר תאבון. מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה ולבצע בדיקות דם בהתאם לשיקול דעתו/ה. במידה וזוהה מחסור בברזל יש לטפל בכך על ידי הגברת צריכת הברזל מהמזון ו/או נטילת תוסף ברזל בהתאם למינון שנקבע על ידי הרופא/ה או התזונאי/ת הקליני המטפל/ת.
במידה וישנו קושי לאכול בחלק משעות היום עקב טיפול תרופתי רצוי לרכז את המזון הנאכל בשאר היום, כך שיהיו בו הרבה קלוריות וחלבון שישלימו את מה שלא נאכל בתחילת היום. במקרים אלו ניתן לתת לילדים צעירים שייק מועשר בקלוריות עם מעט חלבון כמו מילשייק או לילדים בוגרים יותר אפשר לתת שייק עשיר בקלוריות וחלבון כמו הדסה שייק. להתאמת השייק הנכון עבור ילדך מומלץ להתייעץ עם תזונאי/ת קליני או עם תזונאיות החברה.
במקרים של בררנות אכילה מומלץ להיעזר באבקת העשרה בטעם נייטרלי כמו מילשייק נייטרלי או הדסה שייק נייטרלי (בהתאם לגיל הילד ומצבו הבריאותי) אותן ניתן להכניס לאוכל שהילד רגיל ואוהב לאכול מבלי לשנות את טעמו. ניתן להכניס אבקות אלו למעדן חלב, כוס שוקו, גלידה, דייסה, עוגות, פנקייקים, לביבות ואפילו לחביתה. ניתן לקבל רעיונות למתכונים עם אבקות אלו באתר החברה. במידה ורוצים אבקה שאינה חלבית ומתאימה להעשרת ארוחות בשריות, ניתן להשתמש בהדסה לאנצ’ אותה ניתן להכניס לבלילת הבשר לפני בישול הקציצות, למרק, לפירה, לחביתה ועוד. ניתן לקבל רעיונות למתכונים עם אבקה זו באתר החברה.
במידה וחוסר התיאבון הוביל לעיכוב בגדילה מומלץ להעשיר את תזונת הילד באבקת PRO-UP אשר מספקת העשרה של קלוריות, חלבון וויטמינים ומינרלים הספציפיים לגדילה. אבקה זו נבדקה בבי”ח שניידר במחקר מבוקר על 200 ילדים בגילאי 3-9 הסובלים מעיכוב בגדילה והוכחה כמסייעת בשיפור קצב הגדילה.

לסיכום
במידה ושמתם לב כי ילדכם בררן, חסר תיאבון, אינו מגלה עניין באוכל או קטן פיזית ביחס לבני גילו – חשוב להגיע לרופא/ה הילדים ולערוך ברור. במידה ומתרשמים כי הילד אינו אוכל כמויות מזון מספקות ואינו עונה על צרכיו התזונתיים מומלץ להתייעץ עם תזונאי/ת ילדים קליני ובמקביל ניתן להיעזר באבקות העשרה שונות שיעלו את צריכת הקלוריות והחלבון היומית שלו.

גלילה לראש העמוד

לקוחות יקרים,

לקוחות יקרים בעקבות המצב הביטחוני יש עיכובים בהפצות. אנו וחברות ההפצה עושים כמיטב יכולתנו לספק את הזמנותיכם.
שולחים חיזוק לכלל לקוחותינו ובשורות טובות, צוות הדסה