חוסר תאבון בגיל השלישי הינו תופעה נפוצה הנובעת משלל סיבות אפשריות, ביניהן: מחלות אקוטיות, מחלות כרוניות, השפעות תרופתיות, בעיות בשיניים ועוד. העדר אכילה מספקת עלולה להחליש את הגוף, להחמיר מצב רפואי ולהעלות את הסיכון לנפילות.
לעיתים הירידה בתאבון היא נקודתית ולאחר פרק זמן לא ארוך התיאבון חוזר בהדרגה. אולם, כאשר חוסר התיאבון מתמשך, בריאותו של האדם עלולה להיפגע עקב חסרים תזונתיים ואף הגעה למצב של תת-תזונה והרעה בתחושת החולי ובמצבו הרפואי של הקשיש. מצבים אלו דורשים התערבות תזונתית של תזונאי/דיאטן קליני ולעיתים נדרש שימוש בהעשרות תזונתיות.
ככל שחוסר התיאבון יאותר ויטופל בשלב מוקדם יותר, כך ניתן יהיה למנוע את השפעותיו הקשות על בריאותו של הקשיש. מקרים אלו מלווים בד”כ בירידה קיצונית במשקל, חולשה, עייפות וקושי לתפקד באופן כללי. יש לאתר את מקור הבעיה (מחלה, שיניים, בעיות בליעה) ולטפל בהתאם.
חוסר תאבון אצל קשישים – איך ניתן לטפל?
ראשית יש לערב את רופאו האישי של הקשיש על מנת שיאתר את מקור הבעיה. בנוסף, יש לפנות לדיאטן/ית קליניים לצורך מציאת פתרונות תזונתיים הולמים. כך למשל, לקשיש הסובל מהפרעת בליעה יש להתאים העשרות תזונתיות במרקם דייסתי. הרכב ההעשרות יקבע על ידי הדיאטן/ית בהתאם למצבו הבריאותי ומגבלותיו התזונתיות. כאשר מדובר בקשיש הסובל ממחלת כליות למשל, יותאמו לו העשרות תזונתיות עתירות קלוריות ודלות בחלבון בעוד לקשיש הסובל מתת תזונה יותאמו העשרות עתירות קלוריות וחלבון.
כיצד בוחרים העשרה תזונתית?
הדסה ביימל רוקחות וטבע הינה חברה ישראלית המתמחה בייצור אבקות העשרה תזונתיות. לחברה מגוון גדול מאד של אבקות העשרה בהרכבים שונים, כך שניתן להתאים לקשיש את הרכב ההעשרה התזונתית המתאים לו ביותר בהתאם למצבו הבריאות. על מנת לעשות זאת מומלץ להתייעץ עם דיאטו/ית קליניים המכירים את הקשיש או עם צוות הדיאטנים הקליניים של החברה.