חוסר תיאבון כתוצאה מסטרס
סטרס/ מצב דחק הוא חלק מחיינו. הוא יכול לנבוע מעומס בעבודה, לחץ נפשי, מצב בריאותי לקוי ועוד. הביטוי של הסטרס יכול להופיע במגוון צורות ואף בביטויים הקשורים לתיאבון ולפעילות מערכת העיכול. ניתן לחלק את הסימפטומים של הסטרס ל-4 קטגוריות:
ביטוי מחשבתי: יבוא לידי ביטוי בעומס מחשבתי, מחשבות טורדניות המקשות על ריכוז או שינה, מחשבות חרדתיות, מחשבות אובססיביות בנושאים שונים והתעסקות אובססיבית במחשבות על העבר או העתיד. גם מחשבות בעלות אופי מטריד/מקומם/מזעזע או מציק המפריעות את מנוחתנו הן חלק מהביטוי של סטרס.
ביטוי רגשי: ארסנל של רגשות יכול להיות ביטוי של סטרס כמו תחושה של חוסר אונים, מועקה, אי שקט, בדידות, זעם, תסכול, אשמה, חוסר ערך, ריקנות, חוסר משמעות, עצבות, דכאון.
ביטוי גופני: מגוון רחב של ביטויים פיזיים יכולים להיות סימפטום של סטרס כגון סחרחורות, מיגרנות, כאבי ראש, הפרעות בעיכול, חוסר תיאבון, הפרעות שינה, דופק מואץ, הזעה או נימול בכפות ידיים או רגליים, עייפות, שלשולים וירידה במשקל.
ביטוי התנהגותי: הסטרס יכול להוביל להתנהגויות חריגות כגון חוסר סבלנות, אימפולסיביות, נטייה להתמכרויות שונות, הפרעות אכילה, עישון , נטייה להסתגר ולהתבודד, תוקפנות, התנהגות כאוטית וחוסר סדר ואף עיסוק מוגזם בבריאות.
כאשר הביטוי של הסטרס הוא חוסר תיאבון, קיים חשש כי צריכת המזון תרד באופן משמעותי, עד כדי הגעה לתת תזונה ולמצב מסכן חיים. גם בעיות במערכת העיכול הנובעות מסטרס כגון שלשול, עצירות, גזים, נפיחות בטנית, בחילות והקאות וצרבות עלולות להוביל לירידה בצריכת המזון או צמצום משמעותי של סוגי המזון הנאכלים. במצב כזה עלולים להיווצר חסרים תזונתיים משמעותיים שיפגעו בבריאותנו.
טיפול
על מנת לטפל נכון יש צורך לאבחן את מקור הבעיה ואז להתאים את הפתרונות התזונתיים המתאימים. חשוב לפנות לדיאטן/ית קליניים כדי לקבל אבחון נכון והתאמה של התזונה.
במידה ומדובר במצב בו האדם לא מסוגל לאכול כמויות גדולות חשוב להתאים לו מזון מרוכז מאד מבחינה תזונתית, כך שבנפח קטן יקבל את מירב הקלוריות, החלבון ושאר רכיבי התזונה הנדרשים לו לצורך שמירה על בריאותו. בשלב ראשון יהיה ניסיון לרכז את המזונות הרגילים, למשל להוסיף לפירה חמאה/שמן, להכין שייק בתוספת טחינה ואגוזים וכו. במידה ולא מצליחים באופן הזה להגיע לצריכת מזון מספקת, אז עוברים לשימוש בפתרונות העשרה תזונתיים הייעודיים למצבים כאלו. להלן מספר פתרונות אפשריים:
אבקות להכנת שייק – אבקות במגוון טעמים שניתן לערבב אותן עם נוזל (מים, חלב, חלב סויה, חלב אורז וכו) ולהכין מהן שייק עתיר קלוריות וחלבון. את אותן האבקות ניתן להכניס גם למזון כמו מוצרי חלב (יוגורט, מעדן) ואפילו לעוגות ופנקייקים. במידה ובעקבות המצב התפתחה רגישות למוצרי חלב ניתן למצוא אבקות להכנת שייקים פרווה.
אבקות להכנת פודינגים – אלו הן אבקות שמערבבים אותן עם מים ומתקבל מעדן במרקם של פודינג. היתרון שלהן, מעבר לכך שהן טעימות, הוא שבנפח קטן יחסית ניתן לקבל הרבה קלוריות וחלבון. גם במקרה זה ישנן אבקות במגוון טעמים.
אבקות העשרה לאוכל בשרי – ישנן אבקות בטעם נייטרלי שהן גם פרווה ואותן ניתן להכניס לאוכל מבושל כגון חביתה, מרק, פירה, קציצות, רטבים ועוד. היתרון הוא בכך שטעמן לא מורגש וניתן להמשיך לאכול מה שאוהבים “ועל הדרך” לקבל העשרה של קלוריות וחלבון.
ישנן גם אבקות להכנת מיץ מועשר בקלוריות וחלבון ואף להכנת כדורי שוקולד מועשרים. ניתן לראות את כל הפתרונות הקיימים באתר החברה ואף להתייעץ עם דיאטניות החברה.
לסיכום
חוסר תאבון כתוצאה מסטרס הוא מצב מוכר. במידה וחוסר התיאבון חולף מהר, אין צורך לבצע התערבות תזונתית מיוחדת. במידה וחוסר התיאבון נמשך לאורך זמן ויש לכך ביטוי בירידה במשקל ובמצב התזונתי, אז חשוב לפנות לדיאטן/ית קליניים על מנת לקבל מענה מקצועי עם פתרונות תזונתיים הולמים במטרה למנוע התדרדרות במצב הכללי.