fbpx

חלבון מי גבינה

חלבון מי גבינה (WHEY)
על מנת להבין את הייחודיות של חלבון מי גבינה, יש להבין קודם כל מהו חלבון? ממה הוא מורכב? ומה הופך חלבון לאיכותי יותר מאחרים? על כך בכתבה הבאה.

חלבון הוא תרכובת הבנויה משרשרת של חומצות אמיניות, הקשורות אחת לשנייה בקשר כימי. החלבונים הם מרכיב חיוני לגוף האדם ומצויים בכל תא בגוף, כולל בשרירים, אך גם בעור, בשיער, בציפורניים ובכל האיברים שלנו. קבוצות המזון המספקות לאדם חלבונים הן ביצים, בשר, מוצרי חלב, דגים, קטניות ובמידה מסוימת גם דגנים.

חומצות אמינו הן תרכובות אורגניות והן למעשה יחידות המבנה הבסיסיות של החלבונים. חלבוני גוף האדם מורכבים כולם מ-20 חומצות אמינו, שחוזרות על עצמן מספר פעמים בסדר שונה. סדר חומצות האמינו בתוך החלבון הוא שקובע את סוג החלבון (שריר, עור, שיער וכו). המזון שלנו מספק את כל 20 החומצות הללו.

חומצות אמינו חיוניות הן קבוצה מתוך סך חומצות האמינו הכוללת 9 חומצות אמינו הנקראות “חומצות אמינו חיוניות”, משום שהגוף לא יכול לייצר אותן בעצמו כלל או שהוא מסוגל לעשות זאת אבל לא בכמות הנדרשת וברמה הרצויה, לכן הוא צריך לקבל אותן ממקור חיצוני, בניגוד לשאר חומצות האמינו אותן הגוף יודע לייצר בעצמו.
BCAA הן קבוצה של 3 חומצות אמינו השייכות לקבוצת חומצות האמינו החיוניות. קבוצה זו מתאפיינת במבנה ייחודי ולכן נקראת חומצות אמינו מסועפות (Branched Chain Amino Acids). שכיחותן של חומצות אמינו אלו בשרירי השלד גבוהה והן תורמות למבנה השריר ולתפקודו.

חומצת האמינו לאוצין היא אחת משלוש חומצות האמינו השייכות לקבוצת ה- BCAA. בשונה מהאחרות, לאוצין נמצאה כמעודדת תהליכי בניה והתאוששות בשרירים ולכן צריכתה בכמות מספקת תאפשר בניית שריר אופטימלית. מחקרים הראו כי הכמות המומלצת לצורך כך היא 2-3 גרם לאוצין בארוחה או במנת חלבון.

מי גבינה זהו חלבון המופק בתהליך ייצור הגבינה. מי הגבינה הם הנוזלים הנותרים לאחר התגבשות מוצקי החלב לכדי גבינה (גבן). חלבון מי הגבינה מכיל ריכוז גבוה של BCAA ונספג מהר במערכת העיכול. בנוסף, חלבון מי הגבינה מכיל את כל חומצות האמינו, כולל חומצות האמינו המסועפות ולאוצין בפרט, ולכן נחשב חלבון מי הגבינה לאיכותי מאוד.
ריכוז החלבון בחלבון מי גבינה משתנה בהתאם לתהליך ההפקה שלו, כאשר מרבית המוצרים בשוק מכילים 70-80% חלבון ל-100 גרם מוצר, אך ישנם גם מוצרים המכילים ריכוז גבוהה יותר. כאשר מדובר על מנת חלבון של 20-30 גרם חלבון, ההבדל בין המוצרים השונים הוא בגרמים בודדים בלבד וזה זניח ביחס לסך החלבון היומי.
קזאין הוא חלבון המהווה את עיקר החלבונים בחלב פרה. כ-80% מכלל החלבונים שבחלב הם חלבוני קזאין והשאר הם חלבוני מי הגבינה. הקזאין מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות, אך קצב העיכול והפירוק שלו ביחס לחלבון מי גבינה איטי יותר.

כאשר מדברים על חלבון חלב הכוונה היא לחלבוני קזאין יחד עם חלבוני מי גבינה, כפי שהם נמצאים באופן טבעי בחלב המלא . יתרון נוסף של חלבוני החלב הוא בטעם הטוב שלהם ובמסיסות הטובה שלהם.
חלבון מי הגבינה משמש להעשרת חלבון בקרב ספורטאים, אך גם במצבים קליניים שונים, כאשר אדם נמצא במצב של תת תזונה או היפואלבומינמיה (רמות אלבומין נמוכות בדם). במקרים אלו חשוב להתייעץ עם תזונאי/ת קליניים על מנת להתאים את מינון החלבון הדרוש בהתאם למצב הרפואי.

גלילה לראש העמוד

לקוחות יקרים,

ברצוננו לעדכן כי החל מתאריך 17.7.2022, אבקת החלב הינה ממקור חלב נוכרי עבור חלק מהמוצרים