הפרעות גדילה מתפתחות אצל ילדים מסיבות רבות. על מנת לאבחן חריגות בקצב הגדילה, משתמשים רופאי ודיאטניות הילדים בעקומות הגדילה של משרד הבריאות. שבירה של עקומות גדילה לאורך זמן לרוב תוביל לברור יותר מקיף. קצב צמיחה איטי יכול להיגרם כתוצאה מגנטיקה, גורמים סביבתיים, גורמים הורמונליים או בעיות רפואיות אחרות.
מהי הפרעת גדילה?
הפרעת גדילה היא מצב בו קצב הגדילה של הילד מופרע ביחס למה שמצופה בהתאם לגילו ומינו. כלומר, קצב העלייה במשקל ו/או קצב הצמיחה לגובה אינו תואם את קצב הגדילה המצופה בהתאם לנתוניו.
ישנן הפרעות גדילה והתפתחות הניתנות לזיהוי כבר בלידה, ואפילו במהלך ההיריון. בכתב העת Children’s National ישנו הסבר על כך שהפרעת גדילה מסוג זה נקראת “הגבלת צמיחה תוך רחמית” (IUGR), והיא מתרחשת כאשר ישנה צמיחה איטית ברחם המשפיעה על התפתחות הרקמות אצל העובר. יחד עם זאת, הרבה בעיות גדילה ניתנות לזיהוי רק בשלבים מאוחרים יותר, כאשר הילד נראה קטן פיזית ביחס לבני גילו או שאינו חווה גידול משמעותי לאורך זמן.
הגורמים להפרעות גדילה
ישנם גורמים רבים היכולים להוביל להפרעה בגדילה, החל מתזונה לקויה או תת-תזונה וכלה במחלות אורגניות או הפרעות הורמונליות. חשוב לאתר את מקור הבעיה ולטפל בהתאם.
מחלות מערכתיות
מדובר על קבוצת מחלות המשפיעות על כל מערכות הגוף וככאלה עלולות לגרום להפרעות גדילה בקרב ילדים. מחלות מערכתיות אלה כוללות מחלות בדרכי העיכול, מחלות כליות, מחלות לב, מחלות ריאה וסוכרת ועוד. מחלות המשפיעות על הכליות, הריאות והלב עלולות להוביל להפרעות גדילה כתוצאה מצריכה לקויה של רכיבי מזון או הצטברות של פסולת וחומרים לא רצויים בגוף. באופן דומה, הפרעות רבות במערכת העיכול יכולות לגרום לתת-ספיגה, ולחסרים תזונתיים בעקבות כך אשר עלולים לגרום לעיכוב בגדילה.
הפרעות הורמונליות
על פי נתוני HGF (Human Growth Foundation), מחסור בהורמון גדילה אנושי (GHD), תסמונת קושינג והיפותירואידיזם הן ההפרעות ההורמונליות השכיחות ביותר המובילות להפרעה בגדילה בקרב ילדים.
GHD: מצב זה מתרחש כאשר בלוטת יותרת המוח של הילד אינה מייצרת מספיק הורמון גדילה אנושי. על פי ה- HGF הסימן הבולט ביותר לכך שילדכם סובל מ- GHD הוא האטה בצמיחה. לאחר אבחנה של אנדוקרינולוג, ניתן לעזור לילד לשפר את קצב הגדילה שלו על ידי מתן טיפול, כמו הורמוני גדילה סינתטיים.
תסמונת קושינג: זהו מצב בו הגוף מייצר יותר מדי קורטיזול. מצב זה יכול לגרום לילדכם לעלות במשקל אך לא בגובה. לפי ה- HGF הסימפטומים של תסמונת זו כוללים שטפי דם קלים, חולשה כללית וניוון שרירים.
תת פעילות של בלוטת התריס: כאשר בלוטת התריס של ילדכם אינה מתפקדת כראוי, הוא עלול לסבול מתת פעילות של בלוטת התריס. מצב זה יכול לגרום להאטה בצמיחה, יחד עם מספר רב של תסמינים אחרים, כולל עלייה במשקל, עייפות ונפיחות בפנים.
סיבות להפרעת גדילה שאינן מחלות
במקרים רבים הפרעת הגדילה של ילדכם אינה תוצאה של מחלה או הפרעה מערכתית אחרת. קומה נמוכה יכולה להיות גנטית; אם מרבית בני המשפחה הם בעלי קומה נמוכה, ילדכם עשוי באופן טבעי להיות בעל קומה דומה.
אכילה בררנית יכולה להיות סיבה נוספת לשיעור קומה נמוך עקב חוסר אספקה של רכיבי תזונה חשובים. במידה וזו הסיבה, חשוב לפנות לייעוץ של דיאטנ/ית המתמחים בבררנות באכילה אשר יוכלו לסייע לכם לשנות את דפוסי האכילה של הילד ובכך לשפר את צריכת המזון שלו. התמודדות עם ילדים בררנים דורשת הרבה סבלנות ולעיתים מדובר בתהליך ארוך, אבל תהליך מוצלח ישפר את קצב הגדילה של הילד לצד שיפור בהרגלי האכילה שלו ויקל מאד על ההורה.
לבסוף ישנם ילדים שנותנים את “הקפיצה לגובה” בגיל מאוחר יחסית. ניתן לזהות את שלב הגדילה של הילד לפי צילום כף היד הרומז על התאמה/חוסר התאמה בין הגיל הכרונולוגי של הילד לגיל העצמות שלו. במקרה כזה, הקפד על תזונה מאוזנת ואיכותית והזמן יעשה את שלו.
לסיכום
ישנם גורמים פוטנציאליים רבים לצמיחה איטית של ילדכם, החל בגנטיקה משפחתית וכלה במחלות מערכתיות. התייעץ תמיד עם רופא הילדים של ילדך לצורך אבחון הגורם וקביעת מהלך הטיפול המתאים. לכל גורם פתרונות אחרים ולכן ישנה חשיבות רבה לזיהוי הסיבה לעיכוב בגדילה. במידה והסיבה היא תזונתית – העזר בתזונאים קליניים המתמחים בילדים אשר יעזרו לך לשפר את צריכת המזון והרכב המזון של ילדך בהתאם לצרכיו.
*התוכן במאמר זה אינו מיועד להוות תחליף לייעוץ רפואי מקצועי, אבחנה או טיפול. פנה תמיד לייעוץ של הרופא שלך או של ספק בריאות מוסמך אחר בכל שאלה שיש לך בנוגע למצב רפואי.