גם אנחנו, ההורים, יכולים לבצע מעקב פשוט אחר קצב הגדילה של ילדינו. במידה ואנו חוששים כי קיימת בעיה, חשוב לפנות לרופא הילדים. ככל שהבעיה תטופל מוקדם יותר, כך ייטב.
עיכוב גדילה יכול להיות תוצאה של מחלה אורגנית של הילד כגון צליאק, מחלת ריאות, מחלות זיהומיות חוזרות ונשנות ועוד, אך יכול להיות גם תוצאה של אכילה בלתי מספקת. במקרה זה, לרוב יהיה מדובר בילדים בררנים או בעלי רגישות חושית גבוהה הנרתעים ממרקמים, צבעים וריחות של מזונות שונים. בכל מקרה חשוב לזהות את הסיבה ולטפל בה בהקדם.
תרשימי גובה ומשקל לצורך מעקב אחר הגדילה
עקומות הגדילה מאפשרות לנו לעקוב אחר קצב הגדילה של ילדנו מבחינת גובה ומשקל. בכל ביקור תקופתי אצל רופא הילדים יתבצעו לילדך מדידות של גובה ומשקל והרופא יעדכן את התוצאות בתיק הרפואי, כך שבמידה ומתבצעים ביקורים שוטפים במרפאת הילדים שלך, ילדך יהיה במעקב בכל מקרה. אולם, במידה והנך רוצה לעקוב באופן אישי אחר קצב הגדילה של ילדך, ניתן להוריד את עקומות הגדילה של משרד הבריאות ולבצע מעקב ביתי.
ראשית, עליך לבחור את עקומת הגדילה הנכונה עבור ילדך בהתאם לגילו ומינו (ישנן עקומות שונות לבנים ובנות). לאחר בחירת העקומה המתאימה, עליך להציב בגרפים את משקל הילד וגובהו בהתאם לגילו.
כפי שניתן לראות על הגרפים מופיעים מספרים שונים, כאשר על הקו האמצעי בכל עקומה כתוב 50. המשמעות של זה היא כי 50% מהילדים בגילו של ילדך נמצאים עם נתונים זהים. במידה וילדך נמצא על עקומת 90% המשמעות היא כי 90% מהילדים בגילו של ילדך הם בעלי נתונים נמוכים יותר משלו. במידה וילדך נמצא על הגרף באחוזון 3 המשמעות היא כי רק 3% מבני גילו הם בעלי נתונים דומים ו-97% מהילדים בגילו הם בעלי נתונים גבוהים יותר.
ישנה חשיבות רבה למגמה הכללית של נתוני הילד. ילד שמרגע לידתו שומר על אותה עקומה בגרף (גם אם היא נמוכה), לרוב זה תקין, אלא אם רופא הילדים חושב שנתוני הילד חריגים ונדרש ברור. כאשר ילד שובר עקומה למעלה או למטה, לרוב יש צורך לבדוק את הסיבה לכך ולטפל במידת הצורך. לא כל שבירה של עקומה מצביעה על בעיה רפואית הדורשת טיפול, אך לרוב כן יידרש מעקב בשלב ראשון כדי להבין האם מדובר באירוע חד פעמי או במגמה מתמשכת.
עקומות עד גיל שנתיים
בשנתיים הראשונות לחייו של הילד אנו עוקבים אחר משקלו, אורכו, BMI והיקף ראשו. מטרת המעקבים הם לוודא התפתחות תקינה ולזהות בהקדם בעיות שניתן לטפל בהן במידה וההתפתחות חורגת ממה שאנו מצפים.
BMI – הוא היחס בין הגובה למשקל. ניתן לחשבו ע”פ הנוסחא הבאה:
משקל (בק”ג)/ גובה בריבוע (במטר). לדגמא: ילד במשקל 20 ק”ג ובגובה 1.10 מטר
(1.10)²=1.21
: 20/1.21=16.5חישוב ה- BMI
כלומר, ה-BMI של הילד הוא 16.5. נתון זה יש להציב בעקומה הייעודית לכך.
עקומות עד גיל 5
לאחר גיל שנתיים לא עוקבים יותר אחר היקף הראש וממשיכים במעקב אחר הנתונים הנוספים.
עקומות גדילה מעל לגיל חמש
עקומות המעקב לילדים מעל גיל חמש כוללות מעקב גובה, משקל ו-BMI כמו העקומות לגילאי 2-5 שנים.
למציאת עקומת הגדילה המתאימה הכנס לאתר משרד הבריאות:
https://www.health.gov.il/Subjects/KidsAndMatures/Pages/curves.aspx