הפרעת בליעה
מנגנון הבליעה הינו מנגנון מורכב המערב מספר גדול של שרירים הפועלים בתאום רב תחת בקרה של מערכת העצבים המרכזית והמערבת הפרשת הורמונים מסויימים. כאשר אחת מקבוצות שרירים אלו נפגעת, או קיימת פגיעה בעצבוב של אזור הבליעה והשרירים המעורבים בו, נוצרת הפרעת בליעה. כאשר אדם סובל מהפרעת בליעה נפגעת השליטה שלו על מעבר המזון/נוזל מחלל הפה לושט ולקיבה. במקרים כאלו עלול המזון להגיע לקנה הנשימה ולריאות במקום למערכת העיכול ולגרום לשיעול, חנק ואף לדלקת ריאות.
הפרעת בליעה יכולה להופיע במספר צורות: הפרעה בבליעת נוזלים בלבד, הפרעה בבליעת מוצקים בלבד או הפרעת בליעה משולבת המשלבת הפרעה בבליעת נוזלים ומוצקים גם יחד. האחרונה היא הפרעת הבליעה הקשה ביותר.
על מנת להתגבר על הקושי בבליעת נוזלים והסכנות הטמונות בהגעת השתייה למערכת הנשימה במקום למערכת העיכול, יש להסמיך את השתייה למרקם סמיך יותר. רמת הסמיכות אליה צריך להגיע תיקבע ע”י קלינאי תקשורת המתמחה בהפרעות בליעה.
קושי בבליעה – כיצד ניתן לטפל בכך?
אחת הדרכים המקובלות היא לתת ג’לי במקום שתיה כאשר מדובר בהפרעה בבליעת נוזלים. ג’לי הינו פתרון טוב כל עוד האדם אינו מתקשה בבליעה מידית של הג’לי. לעיתים, הפרעת הבליעה באה לידי ביטוי גם בכך שהמזון מוחזק בחלל הפה זמן רב עד בליעתו. במקרה כזה ג’לי אינו פתרון טוב כיוון שבטמפרטורה של חלל הפה הוא הופך לנוזל. במקרים אלו יש להסמיך את השתייה עם מסמיך.
במקרים רבים, כאשר אדם סובל מהפרעה בבליעה, צריכת המזון שלו יורדת ועלולה להוביל להתפתחות של חסרים תזונתיים ותת-תזונה. במקרים אלו יש צורך לתת העשרות תזונתיות. כאשר מדובר בהפרעה בבליעת מוצקים ונוזלים, יש לתת העשרה במרקם דייסתי כגון פודינג, דייסה, מעדן מועשר וכו’.
פתרונות להפרעת בליעה
מסמיכים – חברת הדסה מייצרת מספר סוגים של מסמיכים לצורך הסמכת שתייה במצבים אלו. יש להתאים את סוג המסמיך למצבו הרפואי של האדם ולכן רצוי להתייעץ עם קלינאי תקשורת או דיאטן/ית קליניים לגבי סוג המסמיך.