ניתוח שרוול הוא אחד מהניתוחים המקובלים בתחום הניתוחים הבריאטריים. בניתוח זה כורתים את מרבית נפח הקיבה ומשנים את המבנה שלה למבנה צר וארוך (כמו שרוול) .
הפחתת נפח הקיבה מורידה מאד את כמויות המזון שניתן לצרוך. בשל השינוי במבנה הקיבה יש להקפיד על תזונה הדרגתית המורכבת מ-4 שלבים. בחודש הראשון לאחר הניתוח יש להתקדם בהדרגה לפי השלבים השונים ולאחר מכן ההתקדמות הנה אישית, לכן חשוב להישאר במעקב מסודר רפואי ותזונתי.
מה היא דיאטת השלבים:
שלב א’: שתייה צלולה בלבד: יום לאחר הניתוח (או על פי הוראת רופא) ניתן להתחיל שתייה, ביומיים הראשונים מותרת שתייה בלבד . חשוב להקפיד על מספר עקרונות בשלב זה:
* לשתות לאט ובלגימות קטנות, שתייה מהירה עלולה לגרום לאי נוחות. אין לשתות יותר מ- 50-100 מל’ בבת אחת ( 1/4-1/2 כוס)
*מומלץ לשתות מים בטמפרטורת החדר או תה פושר
*מומלץ לשתות מכוס ולהימנע משתייה מבקבוק או קש , דבר העלול לגרום לבליעת אוויר וגזים . מאותה הסיבה יש להימנע משתיית משקאות מוגזים!
*בהדרגה ניתן להוסיף מרק צח , קפה עם מעט חלב , משקאות קלים דלי קלוריות
שלב ב’: נוזלים מלאים: החל מהיום ה-2 או ה-3 לאחר הניתוח ולמשך 10 ימים:
בהדרגה להוסיף מוצרי חלב עד 5% שומן, יוגורטים/מעדנים ללא חתיכות פרי, חלב, ריוויון, גיל, לבן, יוגורט טבעי, יוגורט מעודן, מעדן דיאט, אקטימל דיאט, מיצי ירקות מסוננים, קפה/תה פושר.
מוצרי החלב מסייעים לספק כמות נאותה של חלבון לגוף החשוב בתהליך ההחלמה וההתאוששות מהניתוח .
חשוב להקפיד על הדרגתיות: להתחיל לאט ולא יותר מ- 3 כפיות בבת אחת, יש להקפיד על ארוחות קטנות פזורות על פני היום כל 2-3 שעות ארוחה קטנה, לא לאכול ולשתות יחד- יש לשתות כ- 15 דקות לפני האוכל או 30 דקות לאחר האוכל ולהקפיד על שתייה -8-10 כוסות ביום (מים, תה, משקה דייאט לא מוגז).
החל מהיום השלישי מומלץ להתחיל לקחת מולטי ויטמין בתכשיר המגיע בנוזל, כדור מציצה או לעיסה במינון בהתאם להוראת הצוות המטפל. בנוסף, מומלץ ליטול תוסף B12 , סידן, ויטמין D , ברזל, חומצה פולית על פי חסרים ידועים לפני הניתוח בהנחיית הצוות המטפל.
שלב ג’ : דיאטה רכה: החל מיום 11 עד 30 לאחר הניתוח (בהתאם לקצב ההתקדמות האישי) למשך 20 יום. מזון רך הוא מזון שניתן למעוך במזלג !
מזונות שניתן לשלב בהדרגה : פירה, אטריות, אורז רך, ירקות קלופים מבושלים היטב (יש למעוך במזלג), פירות רכים ומקולפים כדוגמת בננה מעוכה ורסק תפוח-עץ/רסק פרי מבושל, קורנפלקס מרוכך עם חלב / יוגורט , אבוקדו מעוך, טחינה .
בהמשך ניתן לשלב בהדרגה גם מנות בשר. בשלב ראשון יש לטחון את הבשר בבלנדר ובהמשך לעבור לקציצה רכה מבושלת ומעוכה עם מזלג. חשוב להקפיד על לעיסה טובה לפני הבליעה. ניתן בשלב זה להוסיף בהדרגה גם ביצה מקושקשת או קשה שמעוכה ומעורבבת עם גבינה רכה.
גם בשלב זה חשוב להקפיד על כמויות קטנות של 3-5 כפיות לארוחה ולעלות בהדרגה לפי היכולת האישית.
יש לשים דגש בחודש הראשון על מזון עתיר חלבון: מוצרי חלב, בשר, דגים, ביצים. במידה ולא ניתן להגיע לצריכת החלבון הרצויה ניתן להיעזר באבקת חלבון של הדסה אותה ניתן להכניס לתוך המזון או להכין ממנה משקה עתיר חלבון.
לחם- לא מומלץ בחודש הראשון לאחר הניתוח . חודש לאחר הניתוח ניתן לשלב לחם בצורת טוסט (צנים), קרקר, פתית . לחם טרי רגיל/ מלא מומלץ לאחר חודשיים מהניתוח .
שלב ד’ : חזרה לתזונה במרקם רגיל ותפריט רגיל: לאחר כחודשיים מהניתוח. בשלב זה חשוב לאמץ הרגלי אכילה נכונים ואורח חיים בריא, שיסייעו בתהליך ירידה נכונה במשקל, תוך שימור מסת שריר וסטאטוס תזונתי תקין. חשוב לאמץ את הרגלי התזונה הבאים:
*להקפיד על שתייה -8-10 כוסות מים ביום (מים, תה, משקה דייאט לא מוגז) – בין הארוחות ולא עם האוכל. יש לשתות כ- 15 דקות לפני האוכל או 30 דקות לאחר האוכל .
* לאכול לאט וללעוס היטב את המזון לפני הבליעה.
* חשוב להקפיד על גיוון מזון ולהקפיד על מזון דל בשומן (לא מטוגן, דל ברטבים ובשמן, מוצרי חלב דלי שומן) ודל בסוכר. ניתן לשלב לחם טרי רגיל/ מלא.
* להקפיד לאכול כל 2-3 שעות (כ-5-6 ארוחות ביום).
*מומלץ להגביל מזונות העלולים לגרום לחסימה : אפרסמון , הציפה הלבנה של פרי ההדר, רימון, סברס, גויאבה, אבטיח, מנגו, פסיפלורה, מצות, סלרי וגבעולים.
חשוב לדעת כי תחושה של לחץ/מחנק בגב/חזה מעידה על אכילה של כמות מזון גדולה מידי או מהירה מדי. במצב כזה יש להפסיק לאכול ולהתהלך מעט. תחושה זו תחלוף בד”כ תוך 10-15 דקות. לא מומלץ לשתות בשלב זה כיוון שהשתייה עלולה להחמיר את התופעה עוד יותר.
*כל האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי אישי שיתאים את התזונה לקצב ההתקדמות האישית של כל מנותח.