תזונה לחולי סרטן

תזונה לחולי סרטן

עם אבחון המחלה ותחילת הטיפולים, לעיתים קרובות חלה הפחתה בצריכת המזון. הסיבות לכך מגוונות: ירידה במצב הרוח הכללי, ירידה בתאבון בשל הטיפולים, רגישות גבוהה לריחות וטעמים חזקים, פצעים במערכת העיכול או שינויים בפעילות מערכת העיכול בעקבות הטיפולים ו/או המחלה. ייתכן גם שבעיות תזונתיות שהיו לפני האבחנה יוחמרו בשל המחלה והטיפולים.

הטיפול התזונתי בחולה הסרטן תומך בטיפול הרפואי. מטרתו היא שיפור מצבו של החולה באמצעות תזונה נכונה, עד כמה שניתן. הטיפול התזונתי משתנה בשלבי הטיפול הרפואי השונים: לפני הטיפול הרפואי או לקראתו, בזמן הטיפול, בין הטיפולים, לאחר הטיפול הרפואי. מצב תזונתי תקין מאפשר לחולה להתמודד טוב יותר עם הטיפול הרפואי ומקטין את הסיכוי להתדרדרות במצב הגופני.

בזמן התמודדות עם מחלת הסרטן חשוב להקפיד על תזונה נכונה. במידה והמטופל שומר על תזונה תקינה ואוכל מגוון מזונות רב ובכמות מספקת, משקלו יציב והוא אינו סובל מתת-משקל, אין מקום להעשרה מיוחדת. במקרים של ירידה בתיאבון כתוצאה מהמחלה או מתגובה רגשית-נפשית, יש לעודד את החולה לאכול בצורה מאוזנת ולעקוב אחר כמויות המזון הנצרכות והרכב המזון הנצרך על מנת לוודא שתזונתו אכן מאוזנת ועונה על צרכיו.

ניתוח שעובר המטופל עלול לגרום לשינויים תזונתיים זמניים או קבועים. הניתוח עצמו מעלה את הדרישה לתוספת קלוריות וחלבון, על מנת לסייע לגוף בתהליכי הריפוי ממנו. ניתוח במערכת העיכול לרוב ישפיע על צריכת המזון ועלול לגרום גם לקשיי בליעה, קושי בספיגת המזון, קשיים בעיכול המזון ושינויים ביציאות.

הקרנות משפיעות באופן ישיר על האזור המוקרן. השפעת הטיפול בקרינה על מצבו התזונתי של החולה מתבטאת בעיקר על פי הנזק שהיא גורמת באזור המוקרן: פה וגרון (הקרנות באזור הצוואר), קיבה ומעיים (הקרנות בקיבה, לבלב, כבד, כליות), מעי גס (הקרנות בבטן תחתונה, רחם, ערמונית, שחלות, שלפוחית השתן). ההשפעה יכולה לבוא לידי ביטוי בפצעים במערכת העיכול, שלשולים, בחילות והקאות, רגישות למזונות מסוימים ועוד.

טיפולים כימותרפיים לעיתים קרובות מלווים בתופעות לוואי כגון: גירויים וזיהומים בחלל הפה, שלשול, עצירות, בחילות והקאות, שינויים בטעם, שינויים במידת התיאבון (הפחתה או עלייה), רגישות לחלב, דחייה ממזון, חולשה ואנמיה. שינויים אלו עלולים להוביל לנסיגה במצב התזונתי והכללי בעקבות כך.

טיפול הורמונלי שכיח בסוגי סרטן מסוימים, כגון סרטן השד, הערמונית, השחלה והרחם. תופעות הלוואי שלו כוללות: בחילה, הקאה, נפיחות, עלייה במשקל, גלי חום, הגברת תיאבון, איבוד מסת שריר וצבירת מסת שומן. חלק מהטיפולים עלולים גם לפגוע בבריאות העצם.

בטיפולים ביולוגיים נעשה שימוש בחומרים המצויים בגוף באופן טבעי למטרת הרס של תאי סרטן. קיימים מספר סוגים של טיפול, כולל אימונותרפיה, נוגדנים חד שבטיים, מעכבי גדילה סרטנית וחיסונים. השפעתם של טיפולים אלו על התזונה עדיין אינה ברורה לחלוטין, אך ייתכנו תופעות של שלשול, חולשה ואובדן תיאבון שעלולים להשפיע לרעה על מצבו התזונתי של המטופל.

ירידה במשקל היא תופעה שכיחה מאד בקרב חולי הסרטן ונגרמת בשל השפעות הטיפול התרופתי שהוזכרו קודם לכן: אובדן תיאבון, דרישה מוגברת לאנרגיה, שינויים בחילוף החומרים בגוף, שינויים בספיגה וניצול המזון, קושי פיזי באכילה עקב ניתוח, תופעות לוואי של טיפולים ועוד.

כדי להתגבר על הקושי התזונתי, מומלץ להקפיד על כמה הרגלים: איכלו ארוחות קטנות ותכופות, גוונו את המזון, הקפידו על כמות חלבון גבוהה בתפריט (בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב וקטניות) והתחילו את הארוחה עם מזונות אלו ורק אח”כ אכלו מזונות פחות מזינים כמו מרק וקפה. חשוב לזהות מזונות הגורמים לחושה לא טובה ולהוציאם מהתפריט ובמקביל להכניס מזונות חדשים ומעוררי תאבון כמו מזונות מלוחים (זיתים, מלפפון חמוץ, דג מלוח וכו). במידה וסובלים מבחילות כתגובה לריח יש להעדיף מזונות ושתייה בטעם ניטרלי: חלב ומוצריו, ירקות מבושלים, עוף מכובס, צנימים, קרקרים, אורז, תפו”א, מים, סודה וכו.

במידה ויכולת האכילה היא מועטה ביותר וחלה נסיגה במצב התזונתי (ירידה במשקל, ירידה באלבומין) ניתן להיעזר באבקות העשרה ניטרליות אותן ניתן להכניס למזון קיים כמו דייסה, יוגורט, שמנת ואפילו למזון בשרי כמו מרק, פירה, חביתה, קציצות ועוד. אבקות אלו עשירות בקלוריות וחלבון והן מאפשרות לצרוך הרבה יותר קלוריות וחלבון בנפח ארוחה קטן ובמזון אותו המטופל רגיל ואוהב לאכול.

במידה וישנו קושי ללעוס או לבלוע נוזלים, ניתן להיעזר באבקות העשרה להכנת פודינג. אבקות אלו עשירות בקלוריות ובעלות כמות משתנה של חלבון, כך שניתן לבחור באבקה המתאימה ביותר למצב. את האבקה מערבבים עם מים או חלב ומקבלים פודינג טעים במגוון טעמים ובנפח קטן, כך שגם מי שמתקשה לאכול כמויות גדולות יכול להנות ממנו.

במידה והמטופל סובל משלשול עדיף לצרוך מזונות שאינם מכילים חלב וחלבון חלב. במקרים אלו ניתן להיעזר באבקות פרווה של הדסה. ניתן להשתמש בפרווה שייק ממנו מכינים שייק טעים על בסיס חלבון סויה או בלקטו שייק שהיא אבקה להכנת שייק על בסיס חלבון ביצה. ניתן להיעזר גם באבקת ההדסה לאנצ’ בטעם נייטרלי אותה ניתן להכניס לאוכל שאינו חלבי כמו חביתה, פירה, מרק, רוטב ועוד, יש באתר עמוד מתכונים עם הצעות.

במידה וסובלים מבחילות אפשר לנסות להיעזר באבקות דלות בשומן כמו הדסה שייק 1% שומן, הדסה קלורי וחלבון.

גלילה לראש העמוד

לקוחות יקרים,

לקוחות יקרים בעקבות המצב הביטחוני יש עיכובים בהפצות. אנו וחברות ההפצה עושים כמיטב יכולתנו לספק את הזמנותיכם.
שולחים חיזוק לכלל לקוחותינו ובשורות טובות, צוות הדסה